Ελαιοτριβείο

Το ελαιοτριβείο αποτελούταν από δύο κύρια μέρη. Από τις μυλόπετρες που περιστρέφονταν κυκλικά με την βοήθεια ζωών, κυρίως γαϊδάρων και από το πιεστήριο. Ο σκοπός στο πρώτο στάδιο ήταν να σπάσουν τις ελιές αρκετά ώστε να έρθουν σε μορφή ζυμαριού. Στο δεύτερο στάδιο το ζυμάρι τοποθετούταν σε ειδικά κατασκευασμένα τσουβάλια ( τουρβάδες ), προκειμένου να μπουν στο πιεστήριο. Το συγκεκριμένο πιεστήριο δούλευε με την βοήθεια εργατών που γύρναγαν την στρογγυλή επιφάνεια κρατώντας την από τις λαβές για να κατέβει η μεταλλική πλάκα και να πιέσει τους τουρβάδες. Τέλος, ακολουθούσε η διαδικασία της αποθήκευσης σε δοχεία και της φύλαξης του λαδιού στο οικογενειακό κελάρι.

Φουρναριό

Φουρναριό ήταν ένας βοηθητικός χώρος που βρισκόταν δίπλα στον ξυλόφουρνο. Εκεί η νοικοκυρά ζύμωνε το ψωμί και προετοίμαζε γλυκά ή φαγητά που θα ψήνονταν στον φούρνο.

Xορτοδετική πρέσα

Η χορτοδετική πρέσα είναι ένα χειροκίνητο μηχάνημα το οποίο χρησιμοποιούσαν οι εργάτες, ώστε να πιέσουν μια αρκετά μεγάλη ποσότητα σταχιών και να τα δέσουν. Με αυτό τον τρόπο γινόταν ευκολότερη η μεταφορά τους στους χώρους αποθήκευσης καθώς τα στάχια αποτελούσαν μια από τις βασικότερες τροφές ζώων όπως των γαϊδουριών, των αλόγων και άλλων που χρησιμοποιούνταν εκείνη την περίοδο για να βοηθούν στις γεωργικές εργασίες.

Κελάρι

Το κελάρι στο ορεινό χωριό Ασφενδιού χρησιμοποιούταν ως αποθηκευτικός χώρος. Τα συνηθέστερα αγαθά που αποθήκευαν ήταν λάδι, κρασί, σιτηρά και διάφορες ακόμη τροφές. Οι κάτοικοι προσπαθούσαν να τα κατασκευάζουν σε σκιερά μέρη που δεν ήταν ιδιαίτερα εμφανή, ώστε να διατηρούν χαμηλά την θερμοκρασία στον εσωτερικό χώρο και να τα προστατεύουν κατά την διάρκεια των πολέμων από κλοπές.